Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013


                                        ΜΥΘΟΙ , ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 2






Ένας τρόπος με τον οποίο επιβιώνουν στο σημερινό κατεστημένο του ορθολογισμού  μερικά   μυθολογικά ζώα, είναι με το να έχουν «βαπτιστεί» με το όνομα τους κάποια σύγχρονα - αποδεκτά ως πραγματικά ,με πολύ συνηθισμένη την περίπτωση  να αποδίδεται το όνομα του μυθικού ζώου  στην  επίσημη επιστημονική διάσταση της φύσης του υπαρκτού ζώου  δηλαδή στη διωνυμική ονομασία του ,τη λατινική.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο draco volans μια μικρή σαύρα που ολισθαίνει από δέντρο σε δέντρο, χάρη στην νηκτική μεμβράνη που διαθέτει σε κάθε πλευρό της ανάμεσα στα άκρα της, ενώ πασίγνωστος είναι και ο δρακός του κομοντο. Οι αμφιβιοι τριτωνες εχουν και αυτοι τους μυθικους ονοματοδωτες τους. Ο μικρός ιππόκαμπος έχει και αυτός πάρει το όνομα του από τα συνώνυμα αρχαιοελληνικά μυθολογικά πλάσματα. Η περίεργη αντιλόπη της Αφρικής ,το γκνου ή γουαιλτνεμπιστ έχει ταυτιστεί κατά πολλούς με μία περιγραφή του Πλίνιου για ένα άγνωστο ζώο του Νείλου τον κατοβλέψ. Ο μυρμηγκολεων  παρά την τεραστία διαφορά στο μέγεθος, έχει το ίδιο όνομα με το πλάσμα που περιγράφει ο στραβών αλλά η ονομασία της προνύμφης αυτού  του εντόμου ίσως να μην έχει να κάνει με τον μύθο. Ο βασιλίσκος η μοναδική σαύρα και ερπετό  που είναι  δίποδο όταν περπατάει κυριολεκτικά πάνω στην επιφάνεια του νερού, ονομαστικέ από το μυθολογικό ερπετό και ο μονωδούς ο μονόκερως το ναρβαλ ονομαστικέ έτσι επειδή υπάρχει η πιστή ότι από αυτό το δελφίνι με το ανεπτυγμένο δόντι  προήρθε ο μύθος του μονοκερου όπου το δόντι του έπιανε  στην δύση εξωφρενικές τιμές ως κέρατο.

Ένα από τα ζώα που έδωσε  όνομα  ο Ληναίος  συμφώνα με την συστηματική του κατάταξη, είναι και αυτό της στικτής ύαινας, ( αυτή που ζει στην Αφρική ) , το όνομα που επέλεξε όχι μόνο για το γένος αλλά και για το είδος , ήταν crocuta το όποιο προέρχεται από τους μύθους περί της κροκοτας και της λευκοκροκοτας . Αλλά δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στο εν λόγο  ζώο και στον μύθο. Κατά κάποιο τρόπο δίνεται η εντύπωση πως η επιστήμη κατέρριψε τον μύθο ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε.  Στην ουσία βαφτίζει κάτι που ήταν γνωστό και συνυπήρχε με τον μύθο , με το όνομα του μύθου για να σταματήσει η πληροφορία περί του μύθου στο επιστημονικό και όλα τα υπόλοιπα να ωχριούν. Η επιστήμη οικειοποιήθηκε αυθαίρετα παραδόσεις και σοφία χιλιάδων ετών, έβγαλε ψεύτες και φαντασμένους αρχαίους συγγραφείς ,την εποχή που όλοι υποκλίνονται στο ότι ο τυραννοσαυρος είχε το ίδιο δυνατά χεριά με έναν ενήλικα άντρα.