http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Mosaique_du_Nil_(palais_Barberini).JPG
Όσων αφορά το μωσαϊκό του Νείλου της Παλεστρίνα και τα συναφή του Μωσαϊκά, υπάρχουν πολλά blogs με το περιεχόμενο των οποίων ο ερευνητής του ανεξήγητου και της συνομωσίας που επικεντρώνεται στην κρυπτοζωολογία είναι εξοικειωμένος. Η οπτική που κυριαρχεί είναι ότι μερικοί δεινόσαυροι επέζησαν μέχρι κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν και ότι όπως απεικονίζει το μωσαϊκό ήρθαν σε συνύπαρξη με ανθρώπους ,και ότι εξαιτίας αυτής της αιρετικής για την επιστήμη απόδειξη – προφανότητα μηχανεύτηκε μια συγκάλυψη .Με μια πιο προσεκτική ματιά ακόμα και ο μη ειδικός διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πουθενά στο μωσαϊκό δεινόσαυρος, απλώς κάποια αλλά ερπετοειδή ζώα.
Εκτός από έργο τέχνης μεγάλης άξιας το Μωσαϊκό του Νείλου αποκτά και ιστορικό αλλά και ζωολογικό ενδιαφέρον και στις δυο περιπτώσεις ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα. Δεν ξέρουμε ποιος το έφτιαξε , ποτέ το έφτιαξε , και για ποιο λόγο, και κατά συνέπεια όλοι αυτοί οι περιορισμοί δυσχεραίνουν το έργο της ταυτοποίησης των ζωών που απεικονίζονται στο Μωσαϊκό. Δεν μπορούμε π.χ. να προσδώσουμε εγκυρότητα στα ονόματα που αναγράφονται διπλά τους γιατί θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί αργότερα, και ούτε η αναπαράσταση απεικονίζει τα ζώα με κάποιο ρεαλισμό, έτσι δεν θα ασχοληθούμε με το τι θα μπορούσε να ήταν ένα αναπαριστώμενο ζώο μόνο με βάση την εμφάνιση, αλλά και με το όνομα του, σαν εργαλείο, για να αποδώσουμε μια πιθανή ταυτότητα. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποδεδειχθεί
Όσων αφόρα την ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΠΑΡΔΑΛΙC αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν διαθέτει κάποιου είδους παραλλαγή μόνο ένα σκούρο καφέ χρωματισμό που δεν δικαιολογεί το όνομα της, όποτε το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτελεί εύρημα του καλλιτέχνη, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η εμφάνιση θα δικαίωνε το όνομα, όποτε μαλών έχουμε να κάνουμε με πραγματικό ζώο ,ένα ζώο που έχει εκλείψει, που υπάρχει ακόμη αλλά δεν έχει καταγράφει, ή μήπως είναι κάποιο γνωστό μόνο που τότε είχε άλλη ονομασία ;
Όσων αφόρα το ΚΡΟΚΟΔΙΛΟΧΕΡCΑΙΟC το παρακάτω τουριστικό σάιτ της Μυκόνου γραφεί :
http://www.mykonostour.com/greek/mykonos_general_information/mykonos_animal.html
“Στους σκόρπιους, ουρανοκατέβατους βράχους και στις ξερολιθιές, μια μεγάλη σαύρα μ´ αγκαθωτή εμφάνιση είναι το "σήμα κατατεθέν" της Μυκόνου -περισσότερο απ´ οποιονδήποτε πελεκάνο-. Από αυτή τη "μυκονιάτικη σαύρα", ευρύτατα διαδεδομένη στη γη της Ιωνίας, πήρε τ όνομά του ο κροκόδειλος του Νείλου. Όταν οι Ίωνες έφτασαν στην Αίγυπτο, συνέκριναν τη μορφή των αληθινών κροκοδείλων (που ως τότε ονομάζονταν "χαμψαι") μ" εκείνη των σαυρών της πατρίδας τους και τους έδωσαν το ίδιο όνομα όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος: "καλέονται δε ού κροκόδειλοι αλλά χάμψαι, κροκοδείλους δε Ιωνες ωνόμασαν, εικάζοντες αυτών τα είδεα τοίσι παρά σφίσι γινομένοισι κροκοδείλοισι τοίσι εν τήσι αιμαστήσι". Η ονομασία "κροκόδειλος χερσαίος" είναι προγενέστερη της απόδοσης της ονομασίας "κροκόδειλος" στα μεγαλόσωμα ερπετά του Νέιλου
”
H επιγραφή ΑΓΕΛΑΡΥ δεν φαίνεται να αντιστοιχεί σε κάποιο ζώο ,σαν όνομα όμως θυμίζει το υποκοριστικό μοσχάρι από το μόσχος, αν κοιτάξουμε ανάμεσα στα ζώα που ονομάζονται ΛΥΝΞ και ΛΕΑΙΝΑ, θα δούμε ένα ζώο που δεν έχει όνομα κοντά του ,πρόκειται περί του “ΑΓΕΛΑΡΥ”.
Kαθώς είπαμε το μωσαϊκό δεν είναι πιστή αναπαράσταση, σε μερικές περιπτώσεις όμως μια τέτοια ασυνέπεια αποδίδει στην σύνθεση μια αινιγματική διάταση, ο Λίγκας του μωσαϊκού παρουσιάζει πολύ καθαρά ανθρώπινο κεφάλι, όπως και μερικά αλλά διφορούμενα ζώα. Επίσης η ΛΕΑΙΝΑ παρόλο το πασίγνωστο φυλετικό διμορφισμό των λιονταριών παρουσιάζει χαίτη.
Αλλά ζώα είναι :
ΑΡΚΟC, δηλαδή κάποιο μέλος της οικογενείας των Αρκτίδων η όποια κατά τους ζωολόγους απουσιάζει παντελώς από την Αφρική,(μια εξήγηση είναι η Atlas bear η όποια εξαφανίστηκε στα τέλη του προπροηγούμενου αιώνα, αλλά η κατανομή της εκτείνονταν μόνο μέχρι την Λιβύη,, ή το κρυπτίδιο της Κένυας Nandi Bear)
ΤΙΓΡΙC , παραδόξως με κηλίδες αντί για ραβδώσεις.(Που και αυτή απουσιάζει από την Αφρική)
ΥΑΒΟΥC , πιθανώς από το υβή και βούς.
Τα γνωστά ΡΙΝΟKΕΡΕΥC και ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΙ
CΑΥΡΟC ?-(CΤΕΝΟΤΕΡΟC; CTEΡΙΑΝΟC ;)
ΚΡΟΚΟΥΤΗ, μυθικό ζώο κροκοτα ή λευκοκροκοτα, η λατινική ονομασία της στικτής ύαινας, είναι Crocuta crocuta.
ΣΦΙΝΓΙΑ, κατά το μωσαϊκό δενδρόβιο , ίσως το όνομα οφείλεται στην στάση του.
ΟΔΥΡΟΝΤΕC
Για το πλήθος των άλλων ζωών είτε αυτών που φέρουν ονόματα είτε για τα “ανώνυμα” το μυστήριο είναι μεγαλύτερο, στην λύση του ίσως βοηθάει το αντίγραφο του μωσαϊκού, του Dal Pozzo.Εκεί μπορείς να δεις τα παρακάτω :
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Dal_Pozzo_Copy_of_Nile_Mosaic_from_Palestrina
ΛΕΙΟΝΟΚΕΝΤΑΥΡΑ
ΕΝΥΔΡΙC
CΑΤΥΡΟC
ΧΟΙΡΟΠΙΘΗΚ…?