Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κρυπτοζωολογία

Η κρυπτοζωολογία που δεν αποτελεί κλάδο του μεταφυσικού, είναι το πεδίο του ανεξήγητου που έχει σημειώσει τις περισσότερες επιτυχίες που έγιναν αποδεχτές από το επιστημονικό κατεστημένο. Τα ζώα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε διάφορες γωνιές της γης είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα ενάντια στην δυσπιστία των σκεπτικιστών. Η κρυπτοζωολογία δεν αποτελεί κλάδο της ζωολογίας όπως συχνά λέγεται ούτε και οι επιστήμονες τη θεωρούν επιστήμη, άσχετα από το γεγονός ότι πολλοί κρυπτοζωολόγοι είναι επιστήμονες κάποιας ειδικότητας. Απλώς ο κρυπτοζωολόγος χρησιμοποιεί μεθόδους επιστημονικούς προκειμένου να κάνει π.χ. το προφίλ ενός μυθικού ζώου δηλαδή χρησιμοποιώντας γνώσεις της βιολογίας ή και άλλων επιστημών προσπαθεί να συμπεράνει τον τρόπο ζωής του την μορφή του και την πιθανή γεωγραφική κατανομή του με σκοπό να αποδείξει την ύπαρξη του. Επομένως αντικείμενο της κρυπτοζωολογίας μπορεί να θεωρηθεί η μελέτη των κρυπτιδίων μέσω τις ερμηνείας των μαρτυριών αλλά και με επιτόπια έρευνα.
Τα κρυπτίδια (τα ζώα που η κρυπτοζωολογία προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη τους) χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:


1. Σε γνωστά ζώα που θεωρούνται επίσημα εξαφανισμένα, είτε από μια συγκεκριμένη περιοχή της γης η αυτά που θεωρούνται εξ ολοκλήρου αφανισμένα και παρόλα αυτά υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη τους, όπως ο θυλάκινος που εξαφανίστηκε επίσημα το 1936 όταν το τελευταίο δείγμα σε αιχμαλωσία πέθανε στον ζωολογικό κήπο του Χόμπαρτ στην Τασμανία.
2. Σε γνωστά ζώα που οι θεάσεις τα θέλουν να έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος από το καταγεγραμμένο.
3. Σε αυτά που ακολουθούν το πρότυπο κάποιου μύθου, δηλαδή μυθολογικά όντα των οποίων ο μύθος κατά τους κρυπτοζωολόγους έχει προκληθεί από την ύπαρξη κάποιου πραγματικού ζώου.
4. Και σε αυτά που οι μαρτυρίες τα περιγράφουν έτσι που δεν μπορεί να γίνει ταύτιση με κάτι γνωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου