Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012






              Το τέρας της Τροίας 





Το τέρας της Τροίας έτσι όπως απεικονίζεται από τον Κορίνθιο τεχνίτη του 6ου αιώνα, στον κρατήρα που τώρα φυλάσσεται στο μουσείο καλών τεχνών της Βοστώνης, έχει  χρησιμοποιηθεί για να επικρατήσει η άποψη ότι, ο μύθος που λέει ότι το τέρας που  απείλησε την Τροία  η οποία τελικά σώθηκε από τον Ηρακλή (μαζί με την Ησιόνη που είχε προσφερθεί σαν θυσία για να κατευναστεί το τέρας) , βασίστηκε στην εύρεση κάποιου απολιθώματος. Βεβαία υπάρχει και η άποψη ότι θα μπορούσε να είχε ξεβράσει κάποιο κουφάρι η θάλασσα στην ακτή, το όποιο σιγά σιγά σάπισε και αποκαλύφτηκε το κρανίο που δείχνει το αγγείο. Συμπεράσματα για το τι δείχνει το αγγείο είναι αδύνατα. Ακολουθούν μόνο μερικές επισημάνσεις.


Η οδοντοφυΐα είναι ερπετοειδής ,φαίνεται  τα δόντια να παρουσιάζουν ομοιότητα , τα θηλαστικά έχουν οδοντικό τύπο, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα δόντια με συγκεκριμένο ρολό μορφή και θέση.


Στην οφθαλμική κόγχη έχει το σκλεροτικ ρινγκ ένα κυκλικό οστό που έχουν τα περισσότερα σπονδυλωτά εκτός των θηλαστικών και των κροκόδειλων.


Τα ερπετά σήμερα χωρίζονται σε 5 ομάδες κροκοδείλους, χελώνες, φίδια, σαύρες, και τουατάρες, από αυτές εκτός από τις χελώνες τα αλλά 4 είναι διαψίδωτα, δηλαδή έχουν δύο τρύπες πίσω από αυτή που είναι για το μάτι, οι χελώνες είναι αναψίδωτα δεν έχουν καμία τρύπα,


Οι κροκόδειλοι είναι οι μοναδικοί επιζώντες αρχόσαυροι( μαζί με τα πτηνά) δηλαδή αυτό σημαίνει  τρύπα και στην κάτω γνάθο.


Τα θηλαστικά έχουν μία τρύπα πίσω από το orbital fenestra (τρύπα του ματιού.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου